BOB MARGOLIN – STAR OF STAGE AND SCREENS (EP)

 

 “ Home recorded direct and again, no sugar added… “

Bob Margolin is een 71-jarige artiest die we van solo-optredens, het Bob Margolin Trio (met Chuck Cotton: drums & Tad Walters: harmonica), met de Bobs of the Blues (Bob Corritore & Bob Stroger) én als “gast” in andere blues combinaties kennen. De kenners kennen hem als “Steaday Rollin” en linken hem vaak aan Muddy Waters, met wie hij van 1973 tot 1980 speelde.

Margolin begon gitaar te spelen in 1964, als hij vijftien was en is voor het eerst te horen op een album met de psychedelische band The Freeborne, uit Boston en hun ‘Peak Impressions’ uit 1967. Margolin speelde in de begeleidingsband van Muddy Waters (1930-1983) en trad op met Waters en The Band in “The Last Waltz”. Als solo-opnamekunstenaar heeft hij albums opgenomen voor Alligator Records, Blind Pig, Telarc en zijn eigen platenlabel Steady Rollin. In 1978 maakte hij op Arhoolie Records een gastoptreden op het debuutalbum van Big Joe Duskin, ‘Cincinnati Stomp’. In 1979 was hij samen met Pinetop Perkins te horen, op het album van The Nighthawks, ‘Jacks & Kings’. In 1994 verscheen hij en Jerry Portnoy als gastmuzikanten op het album ‘Ice Cream Man’ van John Brim. Het werd genomineerd met een Blues Music Award (voorheen W. C. Handy Award) als “Best Traditional Blues Album of the Year”.

Margolin is columnist voor het tijdschrift Blues Revue. In 2013 werd Margolin genomineerd voor een Blues Music Award in de categorie “Traditional Blues Male Artist”. Zijn album met Ann Rabson, ‘Not Alone’ werd ook genomineerd in de categorie “Acoustic Album”.

‘This Guitar and Tonight’ was het éérste akoestische album dat Bob Margolin vorig jaar solo opnam. Hij schreef negen nieuwe nummers (één met Mark Kazanoff) en stapte met enkel zijn Gibson L-00 (wat kleinere) parlor gitaar uit 1935, naar de studio. Op twee tracks speelden twee gasten. Jim Vivino speelde gitaar op de opener/titelsong “This Guitar and Tonight” en Bob Coritore harmonica op het sierlijke, wat swingende “Blues Lover”.

“Margolin embraces both traditional styles and new explorations…”

Voortbordurend op dit akoestisch album (dat genomineerd werd met een BMA als “Best Acoustic Album”) is er al de opvolger, ‘Star of Stage and Screens’. Op de EP staan zes akoestische songs, waarin hij aangeeft de shows, de fans te missen en bang, verontwaardigd en verdrietig is voor wat er in de wereld gebeurt. Voor de nummers speelt hij opnieuw op zijn Gibson en een National steelgitaar.

In de titelsong/opener en “Love and Thanks”, waarin je zijn hart bijna hoort breken als hij zijn liefde betuigt aan de mensen die hem de blues hebben geleerd en geïnspireerd, laat Margolin al horen hoe hoog alles hem in deze covid-tijd zit. Zijn vermogen om op te treden voor een live publiek werd abrupt weggenomen en hij veranderde van een ster op het podium in een ster op onze telefoonschermen. Vandaar dat deze nieuwe EP, ‘Star of Stage and Screens’, werd geboren. Eerst al pratend over hoe het was, kijkt Margolin op “After Party” hoopvol uit naar het einde van onze huidige situatie. Op “For My Teachers” verkent hij daarna, door een Spaans gitaargeluid aan zijn blues toe te voegen, wat minder traditioneel de blues. Dit nummer gaat niet alleen over zijn muzikale instructeurs, maar over al degenen die hem levenslessen hebben geleerd. Hij ziet het weer wat op zitten op “Let it Go” en in “March 2020 In Stop Time”, de afsluiter suggereert Margolin ons -beter, draagt hij ons op- om niet het slachtoffer te worden van de huidige pandemie. Daarom, gewoon diep adem en loslaten.

Iedere muziek liefhebber voelt de blues die Bob Margolin op ‘Star of Stage and Screens’ genereert. Laat ons daarom, als fans achter de muzikanten blijven staan en hen steunen en helpen andere wegen te vinden, die inventief leiden naar een betere toekomst voor iedereen.

“ Everybody music lover feels the blues that Bob Margolin generates on ‘Star of Stage and Screens’. So, let us as fans stay behind the musicians and support and help them find other ways, that lead inventively to a better future for everyone… “ (ESC for Rootstime.be)

Eric Schuurmans

 

Album track list: 01. Star of Stage and Screens – 02. Love and Thanks – 03. After Party – 04. For My Teachers – 05. Let it Go – 06. March 2020 In Stop Time / All songs written, performed, produced, mixed & mastered by: Bob Margolin © 2020 | Album credits: Bob Margolin: vocs, a- guitar

Discography BOB MARGOLIN: Star of Stage and Screens (EP,6#) [2020] | This Guitar and Tonight [2019] | Bob Margolin [2018] | My Road [2016] | Blues Around the World, with Mike Sponza Band [2011] | In North Carolina [2007] | Hold Me to It [1999] | Up & In [1997] | My Blues & My Guitar [1995] | Down in the Alley [1993] || w/Muddy Waters: The Muddy Waters Woodstock Album (Chess) [1975] | “Unk" in Funk (Chess) [1974] |

 

Artiest info
Website  
 

Label: VizzTone

video